В Чернівцях роздають землю «своїм»?

В Чернівцях роздають землю «своїм»?Народний депутат України Роман Ванзуряк на прес-конференції повідомив, що чиновники департаменту містобудування та земельних відносин Чернівецької міської ради, а також їхні родичі масово отримували земельні ділянки протягом короткого періоду часу. Він навіть зачитав цілий список людей із зазначенням родинних зв’язків та яким рішенням сесії протягом короткого періоду часу (двох останніх років) надавались ділянки.

— Усі ці рішення прийняті за оцей короткий відрізок часу, і виходить, що весь департамент, який мав би стежити за справедливим розподілом землі, чомусь, перебуваючи незрозуміло під якими номерами у черзі (за тією інформацією, яку ми маємо, ці номери досить далекі для того, щоб отримувати), поотримували ці всі земельні ділянки. Ви знаєте, я буду клопотати перед генеральним прокурором, щоб здійснити правову перевірку цих всіх виділень земельних ділянок, надати оцінку, вжити всіх заходів, — сказав Роман Ванзуряк.

За словам нардепа, землю отримали начальники відділів, заступники начальників, їхні дружини та спеціалісти департаменту.

Задля того, аби наші читачі мали об’єктивну інформацію щодо отримання земельних ділянок службовцями та чиновниками департаменту, ми надіслали запит до Чернівецької міської ради, зазначивши там усе, про що говорив нардеп.

ДИВНА ЧЕРГА

У відповіді за підписом секретаря міської ради Віталія Михайлішина йдеться, що двоє з перелічених народним депутатом Романом Ванзуряком громадян не є працівниками департаменту та родичами посадових осіб. Але це тільки двоє з тринадцяти, яких нардеп пов’язує з департаментом.
Подаємо читачам інформацію до роздумів.

1. Гольчук Орисі (начальнику відділу контролю за об’єктами містобудування) рішенням сесії Чернівецької міської ради від 29 грудня 2011 року було затверджено проект відведення щодо зміни цільового призначення та передано у власність земельну ділянку по вулиці Симоненка, 26 для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд площею 0,075 га за рахунок орендованої нею з 2009 року земельної ділянки для ведення городництва.

2. Гомоновичу Сергію (головному архітектору міста) рішенням сесії від 29 березня 2012 року надано дозвіл на складання проекту відведення земельної ділянки для будівництва творчої майстерні орієнтовною площею 0,05 га по вулиці Ковельській, 11-А. Підстава – рішення загальних зборів Чернівецької облорганізації Національної спілки архітекторів України та звернення голови осередку, а також Земельний кодекс.

3. Валентині Шиляєвій (дружина першого заступника директора департаменту містобудування, начальника управління капітального будівництва) рішенням сесії від 31 жовтня 2012 року затверджено проект відведення та передано у власність земельну ділянку по вулиці Путильській, біля садівничого товариства «Південне» (підстава – рішення міськради від 30 серпня 2012 року). Яку площу має відведена ділянка, у відповіді не вказано. За версією Романа Ванзуряка, вона становить 10 соток.

4. Ірині Чинчик (дружина заступника директора департаменту містобудування, начальника управління земельних ресурсів) рішенням від 27 червня 2012 року затверджено проект відведення та передано у власність земельну ділянку по вулиці Авіаційній, 2-В. Підставою стало те, що вона перебувала на обліку індивідуальних забудовників з 2004 року. Площа цієї ділянки у відповіді теж не вказана. За словами Романа Ванзуряка, це 9,36 соток.

5. Мирослава Лупашко (заступник начальника відділу архітектурного планування) рішенням сесії від 26 липня 2012 року затверджено проект відведення щодо зміни цільового призначення земельної ділянки площею 0,0618 га по вулиці Оршівській, 27-Д. Ділянка перебувала у її власності з 2004 року для ведення садівництва в садівничому товаристві «Орхідея».

6. Олені Комісаровій (провідному спеціалісту відділу з питань планування забудови території та підготовки рішень) рішенням від 23 лютого 2012 року надано дозвіл на складання проекту відведення земельної ділянки для будівництва житлового будинку орієнтовною площею 0,1 га по вулиці Заставнянській, 140-В. Підставою є те, що вона перебувала на обліку індивідуальних забудовників з 2005 року.

7. Володимиру Баскевичу (головному спеціалісту відділу землеустрою) рішенням від 29 листопада 2012 року (зверніть увагу на цю дату! – Н.В.) надано дозвіл на складання проекту відведення земельної ділянки для будівництва житлового будинку орієнтовною площею 0,1 га по провулку Грушовецькому, 11. Підставою є те, що особа перебувала на обліку індивідуальних забудовників з 2006 року.

8. Юрію Білаку (заступник начальника відділу землеустрою) рішенням сесії від 29 листопада 2012 року надано дозвіл на складання проекту відведення земельної ділянки для будівництва житлового будинку орієнтовною площею 0,1 га по вулиці Шишківській, 2-А. Підставою є те, що особа перебувала на обліку індивідуальних забудовників з 2012 року (! – Н.В.).

9. Денису Гречаному (головному спеціалісту відділу землеустрою) рішенням сесії від 29 листопада 2012 року надано дозвіл на складання проекту відведення земельної ділянки для будівництва житлового будинку орієнтовною площею 0,1 га по вулиці Шишківській, 2-Б. Підставою є те, що особа перебувала на обліку індивідуальних забудовників з 2010 року (! – Н.В.).

10. Галині Гридковець (начальнику відділу земельного кадастру) рішенням сесії міськради від 29 листопада 2012 року затверджено проект відведення земельної ділянки для будівництва житлового будинку площею 0,0972 га по вулиці Ляйцнера, 4. Підставою є рішення міської рам від 30 серпня 2012 року та те, що особа перебувала на обліку індивідуальних забудовників із 2008 року.

11. Марії Іванческул (дружині начальника відділу землеустрою) рішенням сесії від 29 листопада 2012 року надано дозвіл на складання проекту відведення земельної ділянки для будівництва житлового будинку орієнтовною площею 0,1 га по провулку Грушовецькому, 9. Підставою є те, що особа перебувала на обліку індивідуальних забудовників з 2005 року.

Отже, тільки за один день – 29 листопада минулого року — п’ятеро осіб, пов’язаних з департаментом містобудування та земельних ресурсів, отримали земельні ділянки для будівництва (загалом було роздано 50 соток!). Окрім того, всі ці особи перебували на обліку індивідуальних забудовників (правда, кажуть, що ця черга не така жорстка, як квартирна, та все ж) упродовж доволі нетривалого терміну (а дехто, як-от Юрій Білак, протягом мізерного).

Якщо зважити на те, що у департаменті, згідно з інформацією, розміщеною на офіційному сайті Чернівецької міської ради, 16 відділів, і, відповідно, 16 начальників, а ще по кілька заступників, спеціалістів, дружин, дітей та інших родичів, то чи вистачить усім чернівецької землі?..

Надія ВІРНА

peredplata