Малишевський: Звільнення Ушакова – це крок до нової якості медичної галузі краю

Малишевський: Звільнення Ушакова – це крок до нової якості медичної галузі краюПрипинення дії трудової угоди з головлікарем ОКУ «Чернівецька обласна клінічна лікарня» Володимиром Ушаковим, з яким депутати майнової комісії обласної ради не продовжили контракт, це наслідок запровадження нових принципів організації медичної галузі краю, які завжди відстоювала постійна комісія Чернівецької обласної ради з питань охорони здоров’я, праці, соціального захисту та підтримки учасників АТО і членів їх родин.

Таку думку висловив у коментарі голова медичної комісії Ігор Малишевський.

– Саме наша депутатська комісія на повен голос, чи не вперше на офіційному рівні, заговорила про проблеми медичної галузі краю. На початках роботи медичної комісії середній вік головного лікаря у Чернівецькій області сягав 70 років. Більшість з цих людей створювали систему, яка десятиліттями не реформувалася, і на яку справедливо нарікали громадяни.

– Замість того, щоб займатися своїми прямими посадовими обов’язками, тоді, можливо, і рішення Постійної комісії Чернівецької обласної ради з питань приватизації та управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області тепер було би зовсім іншим, головний лікар обласної лікарні Ушаков спонукав працівників комунального закладу підписувати звернення до Чернівецької обласної ради з різними наклепами про молодих лікарів – керівників комісії. Лікарям розповідали усілякі нісенітниці про роботу нашої постійної комісії з питань охорони здоров’я. Хоча добре знали, що претензії комісії поширювалися винятково на головних лікарів, та й то далеко не на всіх. І зовсім не на звичайних працівників галузі. Проте їм розповідали прямо протилежне. У кращих традиціях комуно-радянських часів, які, зважаючи на його поважний вік, близькі і зрозумілі головному лікарю. А правив Ушаков, нагадаю, з 1995 року – вже двадцять три роки.

– А хіба не Володимир Ушаков був одним з найактивніших членів фракції Партії регіонів в Чернівецькій обласній раді? А під кінець кривавого правління регіоналів, користуючись зв’язками у владі, продовжив собі контракт на подальше безроздільне керування лікарнею. Хоча потім так само намагався проникнути до складу вже нової ради. Хотів стати депутатом, щоб далі вирішувати свої власні і потрібних людей справи? Розставляти лояльних до системи керівників галузі?

– Щоб надійно захистити себе на посаді Ушакову потрібно було за будь-яку ціну позбутися непідконтрольної системі комісії. Адже тільки незначне заглиблення її членів у справи обласної лікарні виявило чимало порушень. Зокрема, існування так званих мертвих душ на добре оплачуваних посадах, інші зловживання. Претензії до роботи головного лікаря мали не лише депутати, але й департамент охорони здоров’я, що підтвердила перевірка. Можна лише уявити, які порушення випливуть у разі проведення незалежного аудиту за всі роки безроздільного правління в лікарні головного лікаря.

– Від початку скликання нинішньої обласної рада наша комісія домагалася, щоб призначення на керівні посади в медичній галузі відбувалися відкрито, чесно, прозоро, – нагадав Ігор Малишевський. – Важливою вимогою було проведення кадрових конкурсів при заміщенні вакантних керівних посад. З цією метою було створено робочу групу, яка регулярно знайомилася з роботою медичних закладів краю, визначала проблемні питання і показувала шляхи їх цивілізованого вирішення. Після нашого втручання ситуація змінилася на краще. У комунальних установах області з’явилися молоді медичні кадри.

– Очевидно, що перевірені на практиці механізми вирішення кадрових питань, які дали позитивні результати, мають бути застосовані при укладанні нових контрактів 2018 року. Зокрема, після рішення майнової комісії облради, яка не продовжила контракт з головлікарем ОКУ «Чернівецька обласна клінічна лікарня» Володимиром Ушаковим, будь-яке призначення на вакантну посаду тепер може відбуватися тільки на конкурсі.

Джерело

peredplata