Новини
Колонка автора

Петро КОБЕВКО, журналіст:

Ольга Кобевко: «Депутати – це не раби на фазенді Івана Мунтяна» Ольга Кобевко: «Депутати – це не раби на фазенді Івана Мунтяна»Депутат Чернівецької обласної ради Ольга Кобевко виступила на сесії з різкою критикою буковинської влади. Однаково дісталося як Фищуку, голові ОДА, так і Мунтянові, голові облради.

Петро КОБЕВКО, журналіст:

Сміття політичне у Чернівцях Сміття політичне у ЧернівцяхПолітика в Україні – це велике і смердюче сміття. Воно одних виносить на вершини, інших кидає у політичну безодню. Ще недавно мер Львова Андрій Садовий вважався єдиним конкурентом Порошенкові на виборах президента України. І тут з’явилося сміття. Воно не тільки у Львові, а й по всій Україні похоронило рейтинги Садового і викинуло його на маргінал політики.

Ігор БУРКУТ, політолог:

МАНІПУЛЮЮТЬ ІСТОРІЄЮ МАНІПУЛЮЮТЬ ІСТОРІЄЮВпродовж багатьох років Польща виступала в Європі адвокатом України. Нині ситуація різко змінилася: низка польських політиків почала вимагати від нашої держави змінити політику національної пам'яті й прийняти той варіант історії українсько-польських відносин, який сучасна Варшава вважає "єдино вірним". А цей варіант дивним чином майже збігається з історичними стереотипами, що проповідує путінська Москва...
Реклама
ЧАС у соцмережах

ОПИТУВАННЯ
Чи підримуєте ви АТО?
Так
Ні
Утримуюсь
Що, Де, Коли
в області відбудуться заходи у рамках Всеукраїнської акції «Потяг єднання – Труханівська Січ».
з 8.30 до 9.00 відбудеться зустріч учасників акції на залізничному вокзалі Чернівців.
З 10.00 до 13.30 заплановані екскурсії містом, учасники Всеукраїнської акції познайомляться з центральною частиною міста та з його архітектурною перлиною – колишньою Резиденцією митрополитів Буковини і Далмації, нині – Чернівецьким національним університетом імені Юрія Федьковича. Окрім того, о 11.30 учасники відвідають Чернівецьку гімназію №5.
О 12.00 в приміщенні обласної державної адміністрації (каб. 418) відбудеться спільний брифінг керівництва області та міста спільно з організаторами Всеукраїнської акції «Потяг єднання – Труханівська Січ».
в центрі культури «Вернісаж» на місці колишнього ресторану «Карінтія» (вул. Ольги Кобилянської, 53) ббуде проходити молодіжна етно-вечірка на Андріївські Вечорниці «Знайди свого Андрія».
В програмі передбачено:
13 грудня о 12.00
в залі засідань облдержадміністрації (м. Чернівці, вул. Грушевського, 1, каб.301) відбудеться громадське обговорення основних показників проекту обласного бюджету на 2018 рік.
в приміщенні Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського відбудеться завершальний етап міського конкурсу серед учнівської та студентської молоді міста Чернівців на тему: «Голод на Буковині у 1946-1947 роках: спогади очевидців», організованого Чернівецькими міськими управліннями освіти та культури і Муніципальною бібліотекою ім. А. Добрянського.
у Літературному целанівському центрі (м. Чернівці, вул. О. Кобилянської, 51) відбудеться захід дитячого арт-видавництва «Чорні вівці», приурочений Дню святого Миколая та другій річниці «овечок».
У програмі:
21 грудня 0 18:30 в органному залі відбудеться святковий концерт В очікуванні Різдва.


Календар
«    Грудень 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Партнери

Чернівецькі епідеміологи застерігають від трихінельозу!

13-07-2012, 10:34 / Коментарів: 0
Чернівецькі епідеміологи застерігають від трихінельозу!В 2011 році було зареєстровано 3 спалахи трихінельозу сімейного характеру у Херсонській, Чернівецькій (Кельменецький район) та Миколаївській областях, де було зареєстровано 7 хворих, в т.ч. 2 дітей.

В усіх випадках санветекспертиза забитих туш не проводилась. Санітарно-ветеринарні правила утримання та реалізації свиней не дотримувались, приготування та вживання борсучого м’яса відбувалось в природних умовах. Деякі хворі приховували захворювання, звертались за медичною допомогою не своєчасно, що посилювало тяжкість хвороби. Вчасно проведені сумісні з ветслужбою профілактичні, протиепідемічні та протиепізоотичні заходи у вогнищах трихінельозу дозволили попередити масові захворювання людей, вилучити та спалити трихінельозне м'ясо та м’ясопродукти, які потрапили на ринок.

Основними факторами передачі трихінельозу людини є уражене личинками трихінели термічно недостатньо оброблене м'ясо диких кабанів, ведмедів, моржів, борсуків, коней. Тварини інвазуються при вживанні ураженого м'яса свиней та щурів, трихінельоз зустрічається рідко в мусульманських країнах, де свинину не їдять. Головною причиною трихінельозу служить вживання в їжу сирого, недовареного або не прожареного м'яса свинини і його продукції.

Трихінельоз характеризується гострим перебігом: лихоманкою до 39-40°С, м'язевими болями, набряком обличчя, висипом на шкірі. На 4—8-й тижні після зараження можливе виникнення міокардиту, який може ускладнитись гострою серцевою недостатністю та смертю. Симптоми ураження ЦНС включають головний біль, напруженість потиличних м'язів та психози. До типових проявів трихінельозу відносяться навколоочний набряк. В легких випадках єдиним стійким симптомом служить болючість м’язів при пальпации, яка проходить через 12-18 міс.

Тяжкість клінічних проявів залежить від числа личинок, які потрапили в організм, числа мігруючих личинок та локалізації ураження. Кишечна стадія трихінельозу часто супроводжується гострими шлунково-кишковими розладами (нудотою, блювотою, проносом), лихоманкою, пітливістю та кропив'янкою. Ці симптоми можуть з'явитись в перші 24 години після зараження і зберігаються до 7 діб. Під час міграції личинок часто виникають набряки повік та обличчя, кон'юнктивіт, крововиливи в нігтьове ложе, лихоманка, симптоми міокардиту і ураження легень. Інвазія м'язів супроводжується болючістю та спазмами.

Встановити діагноз допомагає збирання епіданамнезу, а саме коли можна встановити, що хворий їв сиру, недоварену, непросмажену свинину.
Більшість випадків трихінельозу, в тому числі тяжких, завершується повним одуженням, але обов’язково звертайтесь до лікарів, щоб попередити ускладнення.

Правила приготування свинини повинні бути відомі всім — рожеве м'ясо, яке пускає сік їсти неможна. Личинки трихінел гинуть при нагріванні до 62—70°С впродовж години. Другий метод знезараження м'яса — заморожування до -23,3°С на 10 діб. Личинки трихінел не гинуть при заморожуванні в побутових морозилках, а глибоке заморожування може забезпечити тільки морозильна шафа.
Щодо природних осередків трихінельозу, важливим профілактичним заходом є закопування мисливцями тушок тварин після зняття шкурок. Неприпустимо годування домашніх тварин м'ясом диких ссавців.
Біжика О.С.
СХОЖІ НОВИНИ:
Додати коментар
Ім'я:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *
comments powered by Disqus
Loading...
© 2002 - 2013, всі права захищені. Використання (повне чи часткове) матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови розміщення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на chas.cv.uа в першому або другому абзаці, відкрите для індексування. Чернівецька газета "ЧАС"