Новини
Колонка автора

Петро КОБЕВКО, журналіст:

Ольга Кобевко: «Депутати – це не раби на фазенді Івана Мунтяна» Ольга Кобевко: «Депутати – це не раби на фазенді Івана Мунтяна»Депутат Чернівецької обласної ради Ольга Кобевко виступила на сесії з різкою критикою буковинської влади. Однаково дісталося як Фищуку, голові ОДА, так і Мунтянові, голові облради.

Петро КОБЕВКО, журналіст:

Сміття політичне у Чернівцях Сміття політичне у ЧернівцяхПолітика в Україні – це велике і смердюче сміття. Воно одних виносить на вершини, інших кидає у політичну безодню. Ще недавно мер Львова Андрій Садовий вважався єдиним конкурентом Порошенкові на виборах президента України. І тут з’явилося сміття. Воно не тільки у Львові, а й по всій Україні похоронило рейтинги Садового і викинуло його на маргінал політики.

Ігор БУРКУТ, політолог:

МАНІПУЛЮЮТЬ ІСТОРІЄЮ МАНІПУЛЮЮТЬ ІСТОРІЄЮВпродовж багатьох років Польща виступала в Європі адвокатом України. Нині ситуація різко змінилася: низка польських політиків почала вимагати від нашої держави змінити політику національної пам'яті й прийняти той варіант історії українсько-польських відносин, який сучасна Варшава вважає "єдино вірним". А цей варіант дивним чином майже збігається з історичними стереотипами, що проповідує путінська Москва...
Реклама
ЧАС у соцмережах

ОПИТУВАННЯ
Чи підримуєте ви АТО?
Так
Ні
Утримуюсь
Що, Де, Коли
у сесійній залі міської ради скликається 43 позачергова сесія Чернівецької міської ради.
На розгляд позачергової сесії вноситься одне питання: Про обрання секретаря Чернівецької міської ради УІІ скликання.
24 листопада о 10:00 у приміщенні обласної державної адміністрації (каб. 301) відбудеться круглий стіл на тему: «Регіональний етап Всеукраїнської акції „16 днів проти насильства”.
на території Чернівецької дирекції Укрпошти відбудеться погашення поштової марки, присвяченої 100-літтю М. Івасюка;
впродовж цього дня в Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї діятиме пересувна виставка «Михайло Івасюк - громадянин, письменник, вчений, наставник»;
о 14.00 в Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М.Івасюка заплановане проведення презентації бібліографічного покажчика «Михайло Івасюк. 100 років від дня народження».
на території кладовища на вул. Зеленій відбудеться покладання квітів та панахида на могилі Михайла Івасюка;
о 13.00 в Чернівецькому обласному меморіальному музеї В.Івасюка буде проведено виставку робіт учнів Кіцманської художньої школи «Світлішає листопад».
в приміщенні відділу освіти Кіцманської РДА (вул. Шевченка, 7) з нагоди 100-річчя з дня народження видатного буковинського письменника, літературознавця, педагога Михайла Івасюка за сприяння голови Чернівецької територіальної організації Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», народного депутата України Івана Рибака у м.Кіцмань відбудеться відкриття меморіальної дошки Михайлові Івасюку на будівлі колишньої школи, де він викладав з 1946 по 1964 р.р.
у Чернівецькому обласному художньому музеї ( вул. Центральна площа, 10) відбудеться фотовиставка «Жнива розпачу».
25 листопада о 15:00
в сесійній залі міської ради скликається 44 сесія Чернівецької міської ради VІІ скликання.
На розгляд засідання виноситься 66 питань. Серед них, зокрема, такі:


Календар
«    Листопад 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Партнери

Загроза для здоров’я. Сальмонельоз

23-06-2011, 11:18 / Коментарів: 0
Загроза для здоров’я. СальмонельозОстаннім часом в Україні з’явилась нова загроза харчових отруєнь – сальмонельоз: у столиці захворіло понад 50 осіб, які споживали копчених курей, придбаних у одному з найпопулярніших супермаркетів. Оскільки сальмонельоз належить до харчових отруєнь, саме час нагадати основні принципи попередження цієї недуги.

Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, викликане різними видами сальмонел, що характеризується сильними шлунковими розладами та потужною інтоксикацією. Джерелом інфекції зазвичай є птиця, хворі люди та носії. Також переносником є велика рогата худоба, свійські тварини. В довкілля сальмонела виділяється з випорожненнями, сечею, нерідко інфікуються яйця диких та свійських птахів. За-хворіти на цю недугу можна також, вживаючи недостатньо термічно оброблене м’ясо, яйця (особливо в сирому вигляді), та продукти, які приготувала хвора на сальмонельоз людина, а ще гірше — носій збудника, тобто особа, що недолікувалась, але не має будь-яких проявів захворювання.

Хвороба починається гостро (від кількох годин до 2-3 діб після інфікування): підвищується температура тіла, з’являються сильний біль у животі, нудота, іноді блювання, пронос більше 3 разів на день, випорожнення зловонні темного кольору з зеленим відтінком, швидко відбувається зневоднення, що й призводить до розвитку ускладнень.

Після перенесеного захворювання людина може залишатись носієм впродовж тривалого терміну, і сальмонела буде постійно виділятись з випорожненнями, що продовжить ланцюг поширення її в природі.

За появи найменших ознак захворювання потрібно одразу звернутись за медичною допомогою. Щоб попередити захворювання, потрібно дотримуватись наступних правил, які є спільними для профілактики усіх харчових отруєнь:

• Всі продукти, особливо м’ясні, молочні та рибні підлягають ретельній термічній обробці (варіння, кип’ятіння, пастеризація).
• Яйця не слід вживати сирими, краще варити та смажити їх до повної готовності.
• Якщо немає можливості помити руки перед їдою, потрібно користуватись спеціальними антисептичними розчинами чи гелями, які слід придбати та постійно мати при собі.
• Обробляти руки треба як перед вживанням їжі, так і перед її приготуванням.
• Купувати продукти можна лише у спеціально відведених для цього місцях, обладнаних холодильними установками, і аж ніяк не на сти-хійних ринках.
• Не слід вживати їжу на вулиці, а надто придбану «на тротуарі».
• Необхідно перевіряти якість і не вживати продукцію, у якої добігає кінця термін придатності.
• Зберігати продукти потрібно у холодильниках та морозильних камерах, а для транспортування харчів використовувати спеціальну холодильну техніку.
• Не варто купувати продукти, що могли піддаватись вторинній обробці.
• Для приготування їжі слід запрошувати тільки тих кухарів, котрі пройшли медичний огляд, і людей, які не являються носіями сальмонел.
• В теплу пору року бажано обмежити вживання копчених страв, м’ясних та рибних консервів, тістечок з кремами та свіжого некип’яченого молока.
• Для миття овочів та фруктів, а також посуду потрібно завжди використовувати кип’ячену воду та мило.
• За наявності у близькому оточенні хворого на кишкову інфекцію необхідно його ізолювати та обов’язково забезпечити індивідуальними засобами догляду, окремим милом, рушником та посудом.

При розвитку ознак харчового отруєн-ня слід одразу звернутися до лікарні, не варто перевіряти на своєму здоров’ї «новітні» ліки за порадою продавців аптек. Лише кваліфікований лікар може диференціювати вид харчового отруєн-ня, правильно встановити діагноз та призначити лікування індивідуально в кожному випадку. Отож не ризикуйте і не піддавайте своє життя смертельній загрозі.
Будьте здорові!

Ольга КОБЕВКО,
лікар-інфекціоніст Чернівецької обласної клінічної лікарні
СХОЖІ НОВИНИ:
Додати коментар
Ім'я:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *
comments powered by Disqus
Loading...
© 2002 - 2013, всі права захищені. Використання (повне чи часткове) матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови розміщення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на chas.cv.uа в першому або другому абзаці, відкрите для індексування. Чернівецька газета "ЧАС"